Sunday, 9 April 2017

Κεραίες και κινητά με μέτρο και κανόνες

Πηγή: Αμαρυσία

Η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τονίστηκε στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε ο ΙΣΑ, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ. Η ανάγκη για λήψη μέτρων προστασίας από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τονίστηκε σε ημερίδα του ΙΣΑ με θέμα «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Απριλίου υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.

Εισηγήσεις έκαναν ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος, η Δρ. Στέλλα Κάννα Μιχαηλίδη, Χημικός, πρόεδρος της Επιτροπής Κύπρου, για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Υγείας των Παιδιών, ο Στυλιανός Ζηνέλης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Κεφαλονιάς –Ιθάκης, ο Λουκάς Μαργαρίτης, Καθηγητής Ραδιοβιολογίας, τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Μαρία Φλουράκη, Δικηγόρος, διαμεσολαβήτρια. Συντονιστής ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του ΙΣΑ, Σωτήρης Ρηγάκης.

Όπως αναφέρθηκε, η επιστολή διαμαρτυρίας του 2015 από 220 επιστήμονες διεθνούς κύρους προς ΟΗΕ και Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα σημερινά επίπεδα ακτινοβολίας, τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος NTP το 2016 -στο οποίο αναφέρεται αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβανωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα- η αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η μεγάλη άνοδος του αυτισμού, καθώς και η πρωτοβουλία αρκετών κρατών να μειώσουν δραστικά τα επιτρεπτά όρια ακτινοβολίας, επιτάσσουν μια πιο ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.

Οι προτάσεις
Σύμφωνα με τους ομιλητές, πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων προτείνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1) 
Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, στα πρότυπα άλλων χωρών

2) 
Να ληφθούν μέτρα μείωσης της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) 
Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτήρια, όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με βάση τα συμπεράσματα της ημερίδας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε κανόνες ασφαλούς ασύρματης επικοινωνίας:

- 
Χρησιμοποίησε το κινητό λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

- 
Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μη χρησιμοποιούν κινητά.

- 
Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.

- 
Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.

- 
Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.

- Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.

- 
Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους.

- 
Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.

- 
Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό και απενεργοποίησε το Wi Fi.

- 
Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό on-line, βάλτο σε airplane mode.

- 
Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.

- 
Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.

- 
Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό, μην τηλεφωνείς.

- 
Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα.

- 
Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Υπόμνημα σε Παππά
Στην ημερίδα, παρουσιάστηκε υπόμνημα του Λ. Μαργαρίτη προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες, δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με τη μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».


Γ. Πατούλης: «Αυστηρότερο πλαίσιο, συγκρατημένη χρήση»
Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε την ανάγκη για μετρημένη χρήση αναφέροντας τα εξής:
«Προτεραιότητα για την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού παραμένει η προστασία και η πρόληψη της υγείας των πολιτών. Μαζί με τον ΙΣΑ, θεματοφύλακα της δημόσιας υγείας, προχωρήσαμε σε μια ανοιχτή συζήτηση, για την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις αυτής στη Δημόσια Υγεία. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό. Πρέπει όμως και ο κάθε χρήστης αυτών των συσκευών, να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση. Οφείλουμε μέσα από την αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους να δούμε πού συγκλίνουν οι βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες ισχύουν στις άλλες χώρες και να τις εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για ένα θέμα ανοιχτό που παρακολουθούμε στενά προκειμένου να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις».

No comments:

Post a Comment